Fundamentet borde vara demokrati
Hur våra partier väljer att fastställa sina valsedlar till europaparlamentsvalet är möjligen deras ensak, men det hindrar inte att jag kan bli beklämd över hur lättvindigt man väljer att förhålla sig till sina egna medlemmars vilja. Det mest talande exemplet på detta måste vara kristdemokraternas utstädning av Lennart Sacrédeus som i KD:s interna provval bland medlemmarna kom på en 4:e plats över kandidater som KD:s medlemmar vill se i Europaparlamentet. När partiets valberedning fått säga sitt petades han helt från listan.

Jag kan tycka att Sacrédeus landar väldigt fel i många av hans politiska slutsatser men att ta ställning för Sacrédeus i detta läge handlar inte om att ta ställning för hans politik utan snarare för rättvisa och demokrati. Vi är aldrig sena att berömma vår fantastiska demokrati, men börjar det i ärlighetens namn inte halta lite när möjligheten att rösta på dem vi vill berövas oss på grund av interna konflikter?

Någon slags måttstock på hur interndemokratiska våra respektive partier egentligen är måste ändå respekten för det interna provvalsresultatet statuera. Här visar sig att många partier har långt kvar.

Om det nu vore så att våra politiska partier var bridgeklubbar med verksamhet som inte rörde någon annan än dem själva så hade jag aldrig haft anledning att skriva detta. Jag förespråkar föreningsfrihet och hade inte haft anledning att sitta här och recensera interna procedurregler och stadgar om det nu inte varit för att dessa i detta fall är avgörande för hur demokratisk den politiska produkten egentligen blir i slutändan. Det är ju nämligen så i detta fall att den interna processen för fastställande av valsedlar i realiteten påverkar allmänhetens valmöjligheter i slutändan. Om processen ignorerar viktiga demokratiska element redan från början kan man då fråga sig hur demokratiskt valet egentligen är för allmänheten på valdagen.

Våra svenska partier borde ta sig i kragen och visa att man förespråkar en demokratisk process även i förstadiet till framtida val, det påverkar nämligen allas vår demokratiska handlingsmöjlighet i slutändan.


Kommentarer
Postat av: Dag Elfström

Det är värre än så. Saccé fick inte bara 4:e mest kryss i provvalet, han fick mest "ringar" av alla.Vid provvalet fick man nämligen dela ut tio kryss och en ring. Kryssen representerade de man ville ha på listan och ringen representerade den personen man ville ha som förstanamn.Läs mina refelektioner om ep-listan, samt en jämförelse med hur moderaterna har det, här:http://traditionochfason.wordpress.com/2009/01/17/sacredeus-ep-valet-och-det-moderata-foredomet/

2009-01-17 @ 14:51:37
URL: http://www.traditionochfason.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0