Svensk nyhetsförmedlning när den är som bäst

Låt mig börja med att klargöra följande för att undvika missförstånd: Jag har litet till övers för den amerikanska kristna högern i det avseendet att man förkastar evolutionsteorin och i allmänhet ter sig ganska bakåtsträvande i sociala frågor. Det kan vara värt att klargöra detta så att inte någon får för sig något annat.

Något jag också har ganska lite till övers för är det sätt på vilket svensk media ständigt och iderligen söker utmåla amerikanska republikander som någon slags kristna extremfundamentalister. Det är klart att det finns element inom det republikanska partiet som inte alltid företräder en balanserad och nyanserad linje i sociala frågor, men att denna skulle vara i någon slags absolut majoritet är direkt felaktigt. Det skulle närmast vara som att påstå att Kristdemokraterna styrs av knutbysekten, inte helt okej och totalt felaktigt.

I dagens nätupplaga av DN kan man läsa att "Obama river Bushs forskningsförbud". Intrycket som bibringas är att stamcellsforskning förbjudits i USA under George W Bushs tid som president och att Obama nu väljer att tillåta detta igen. Den som väljer att läsa det finstilta i artikeln finner dock snart att sakfrågan handlar om något helt annat, nämligen statliga forskningsanslag. Det hela handlar om att Obama vill tillskjuta offentliga medel till stamcellsforskning sedan Bush för åtta år sedan valt att styrpa dessa anslag.

Hur i hela världen kan man sätta likhetstecken mellan begreppet förbud och frånvaro av statliga bidrag, som om allt som staten inte var med och betalade för var förbjudet? Det är att sätta ganska lite tilltro till den ensklida människan och hennes förmåga att bedriva verksamhet utan hjälp av staten. Rubriksättningen exemplifierar verkligen det svenskaste tankesättet som finns; Hur är något egentligen möjligt att genomföra om inte det allmänna betalar för det? Artikeln tar detta resonemang ett ytterligare steg: Forskning som inte får offentliga subventioner är att jämställa med otillåten forskning. Hur sjukt är inte detta?
Låt mig klargöra att jag är varm anhängare av stamcellsforskning, här står antagligen lösningen till många medicinska problem att finna. Men vad är det som per definition säger att staten skall betala för forskning som i slutändan resulterar i att nya mediciner kan tas fram som sedan läkemedelsbolagen kommer att tjäna stora pengar på? Finns det inte en rimlighet i att låta dessa företag i större utsträckning bekosta utvecklingen av de medicinska framsteg som ligger till grund för dessa preparat?


Så vad är då sensmoralen av detta inlägg?

1. Svensk nyhetsförmedling är ofta mer tendensiös än vad vi vill erkänna för oss själva.

2. Det ett tankefel av stora mått att likställa förbud med avsaknad av offentliga subventioner.

3. Samhället står inför sin egen kollaps om vi alltid förlitar oss på att det allmänna kommer lösa samhällets alla problem.

 

Kommentarer
Postat av: Simon Gustafsson

"Obama river Bushs forskningsförbud" är helt klart fel, eftersom Bush inte kan förbjuda forskningen, så logiken i dina argument är det inget fel på.

Däremot så är Bush en motståndare till den typen av forskning. Att han använde sitt veto mot förlsaget att det skulle få statligt anslag (annars skulle det röstats in) samt uttala sig om att det är oetiskt att bedriva stamcellsforskning gör honom lite till en symbol för den sidan av debatten. Jag tyckte att i din text så fick du det att framstå lite som att Bush menade "Okay, forska om ni vill, jag tycker det är okay med stamcellsforskning, men vi vill inte ge statligt forskningsanslag till det" vilket är lite naivt att anta.Det är klart att det inte är hans "forskningsförbud", men rubriceringen är ändå jäkligt harmlös i förhållande till vad media kan, och burkar kräka ur sig. Det är ett "forskningsförbud" på grund av att forskningen troligtvis stannar upp eller bromsas på grund av att man räknat med att få ett anslag (som de flesta andra forskningsområden faktiskt får).

2009-03-08 @ 01:51:00
URL: http://theblast.se
Postat av: Simon Gustafsson

Glömde sockret! Bra skrivet! Mer nyheter och kommentarer!

2009-03-08 @ 01:52:32
URL: http://blast.se
Postat av: Bob

Den svenska journalistkåren är patetisk. Den svenska journalistiken har allt mer gått mot populism och sensationsnyheter. Genom att förvränga sanningen och använda pseudovetenskaplig fakta till sina argument utmålas alla som inte tycker som journalistetablisemanget som idioter.Metro,Expressen, Aftonbladet och alla ni övriga som går i första populistledet, skit ned er!

2009-03-08 @ 12:33:01

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0