Ryggdunkande och bidragsmygel.Under tre roliga år var jag distriktsordförande för MUF Dalarna. Under samtliga dessa år arbetade jag hårt för att få min omvärld att se vad som pågick i folkrörelserådet i Landstinget Dalarna. Folkrörelserådet är den enhet hos LT Dalarna som förvaltar och fördelar bidragspengar till ideella organisationer i Dalarna, såväl politiska som ickepolitiska. Under dessa tre år fick jag se hur internt ryggdunkande, småaktighet och jävssituationer var det som i själva verket var utslagsgivande för hur man valde att fördela bidragspengarna till respektive organisationer. Min kritik vann då ett ganska litet mått av gehör, det blev några tidningsartiklar, men inte så mycket av reaktioner från allmänheten eller för den del politiken. Kanske är det roligare att lösa korsord och blunda för misskötseln inom landstinget, vad vet jag.


Under mina år som ordförande ansvarade jag tillsammans med min vice ordförande Anders Montelius för att utforma MUF:s bidragsansökningar till folkrörelserådet. Varje ansökan vi gjorde innehöll en utförlig beskrivning av vår verksamhet från föregående år samt en specifikation och redogörelse för varje planerad utgift för kommande år och vad denna utgiftspost syftade till. Totalt brukade dessa ansökningar spänna över i storleksordningen 15-20 sidor. I alla års tid har SSU Dalarna erhållit i storleksordningen 2-3 gånger mer pengar än MUF Dalarna. Detta skulle ju givetvis vara helt okej utifrån utgångspunkten att SSU hade en 2-3 gånger större och kvalitativare verksamhet.


Saken är dock den att SSU Dalarna under mina år som distriktsordförande i MUF Dalarna aldrig berättade så mycket om vad de egentligen gjorde för sina pengar och egentligen inte vad de ville ha dem till heller. Jag minns särskilt ett år då man presenterade en bidragsansökan som rymdes på ett A4. För detta beviljades man över 200 000 i bidrag. Ansökan var totalt intetsägande och de hade i stort sett lika gärna kunnat skriva GE OSS PENGAR på en post-it. Inga problem sa sossarna i folkrörelserådet och delade glatt ut pengarna. För detta har sossemajoriteten kommit mycket billigt undan, trots mina försök att uppmärksamma problemen.


Hör du mig Janne? Du behövs i Dalarna nu. Gör din grej,
kör upp en kamera i näsan på dem och låt dem stå till svars.


Nu finns det dock anledning att vädra morgonluft, landstingets revisorer har nämligen vaknat och börjat få upp ögonen för problemet, men denna gång är det inte myglet med de politiska ungdomsförbunden som ligger i skottgluggen.

Det har visat sig att Folkrörelserådets ordförande Åsa Frithiofson också är ordförande i ABF Borlänge/Nedansiljan. Varje år beviljar landstinget i storleksordningen 5 miljoner kronor i Bidrag till denna ABF-avdelning. Behöver jag säga mer?  Låt inte saken sopas under mattan denna gång. Utkräv ansvar och rösta inte på socialdemokratisk maktfullkomlighet nästa val.


Kommentarer
Postat av: Marcus

Bästa jämförelsen jag kan göra med det är stöld. "Ryggklappande" förekommer nog på många ställen, men när det sker med allmänhetens pengar då är det vidrigt.

2009-03-18 @ 19:26:21
Postat av: Simon Gustafsson

Klart fan det är jäv. Nu är jag inte särskillt insatt i hur det ser ut i landstinget i Dalarna, men vad jag förstått av ditt inlägg så är det en socialdemokratisk majoritet. Frågan är ju bara om man ska vara förvånad? Hade ett borgeligt landsting inte favoriserat åt andra hållet, och hade du klagat då?Jag skulle vilja tro att du skulle gjort det, det hade varit otroligt förtroendeingivande.Sanningen är ju att de flesta landsting i sverige sköts otroligt dålig, oavsett vilka partier som bestämmer. De hittar på "paraplyprojekt", som har fantastiskt dåliga framtidsutsikter, för att kunna söka EU:pengar och ge kortvariga arbetstillfällen till projektanställda (det ser bra ut vid årets slut).

De gömmer undan sina överblivna pengar på högskolor (för sammarbetsprojekt som det heter), och investerar dem i konstverk i sten... vad som helst för att få samma summa pengar från staten vid nästa "cash in".

Och ändå sitter skola, vård och omsorg i skiten. Det är intressant det där.Inte för att gå off-topic, men jag är jävligt irriterad på hur vissa projekt blir beviljade EU-medel. Det är skattepengar det också, och när jag här nere i Blekinge faktiskt ser var de pengarna sedan går till så blir jag fan tokig.

2009-03-19 @ 14:48:32
URL: http://theblast.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0