Samhällets ryggrad

För några dagar sedan skrev jag en huvudledare i Dalarnas tidningar som handlar om de i mina ögon felaktiga prioriteringar som görs på landets juristutbildningar.Ni hittar ledaren här: http://www.dt.se/opinion/ledare/article454528.ece


Kommentarer
Postat av: Frida Lindström

Tankvärt, men kan man verkligen alltid tala om "ett likvärdigt bevisläge"? Vad är det i så fall som ska vara likvärdigt? Om man tar vittnesbevisning som exempel: är det antalet vittnen, faktorer hänförliga till yttre miljö, vittnets psykiska status eller utsagans fullständighet etc etc som ska vara avgörande för om bevisläget är likvärdigt? Att man i vissa fall tycker att det räcker med ett vittnesmål för att fälla och i andra fall inte (trots att omständigheterna till synes är lika) är väl snarast ett uttryck för att den fria bevisvärderingen fungerar. Teknisk bevisning borde däremot vara lättare att värdera likvärdigt, men det är ju ingenting som går att lära ut på juristprogrammet eftersom värdet inte är konstant utan beroende av forskningsframsteg, nya prejudikat m.m. Min poäng är att det inte går att lära ut annat än abstrakta metoder för bevisvärdering just eftersom indatan antingen är oerhört svår att klassa som likvärdig eller snabbt kan ersättas av krav på någon annan typ av bevisning som är svår att förutse redan under utbildningen.Bättre då att man anordnar seminarier och utbildningsdagar för de som redan är verksamma som domare. På så sätt blir kan rättstillämpningen bli både mer enhetlig och tidsenlig.

2009-07-27 @ 11:55:50
Postat av: Erik Johansson

Hej! Jag är intresserad av (m) och följer aktivt politiken. Det framgår att du är intresserad av juridik, men är du jurist (d.v.s. jur. kand)?

2010-05-25 @ 17:08:38
Postat av: Erik Johansson

Som sagt, det vore intresserad av att veta om riksdagskandidaten Bohlin är jur. kand. Kan inte hitta information någonstans om detta. Det vore trevligt om han kunde komma emot sina väljare genom att informera.

2010-06-06 @ 19:14:12
Postat av: Carl-Oskar Bohlin

Hej Erik, beklagar dröjsmålet med mitt svar! Denna blogg är innaktiv och därför har jag dröjt, beklagar detta. Jag är inte färdig jur. kand. Har vid dags dato läst tre år av utbildningen. Om du undrar något specifikt om mig eller min kandidatur är du alltid välkommen att maila mig på carloskar.bohlin@gmail.com eller kontakta mig på facebook. Av vilken anledning undrar du föresten om jag är jur. kand.?2010-06-06 @ 21:56:52
Postat av: Erik Johansson

Av den - måhända märkliga - anledningen att jag själv är blivande jur. kand. Det är dessutom ibland bra att veta om den som talar om sådant som har med det rättsliga att göra är lagfaren eller inte.

2010-08-27 @ 16:47:58
Postat av: På tal om Ohlys mörka förflutna

http://www.youtube.com/watch?v=GMUCRllfoIY2010-09-20 @ 19:50:09

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0